Wat mag je NIET geven aan je Chinese partner ?

Wat mag je NIET geven aan je Chinese partner ?

Het is lente en een goede tijd om op zakenreis te gaan, om zakenpartners te ontvangen of om nieuwe vrienden en familie een geschenk te geven. Als deze nieuwe partners uit China, Taiwan, Singapore of Hong Kong komen dan zijn er een aantal geschenken die je maar beter niet kunt geven.

Zijn er maar weinig geschenken waar we ons in Nederland echt druk om maken. In Azië is er een onbesproken zwarte lijst van cadeaus die je maar beter niet kunt geven. Zeker niet als je een goede eerste indruk wilt maken.

Veel van deze taboes komen omdat de uitspraak van bepaalde woorden in het Chinees heel dicht bij elkaar liggen, of omdat er een cultureel verhaal achter ligt. Hieronder een aantal van de bekendste taboes.

Natuurlijk zal niet iedereen zich hier druk om maken, maar bij een formele eerste ontmoeting is het waarschijnlijk beter om deze geschenken te vermijden.

1.Witte of zwarte geschenken

De kleuren wit en zwart zijn belangrijke kleuren bij een begrafenis. Een kennis wilde eens een zakenpartner een mooi handgemaakt wit laken cadeau geven. Dat heb ik toen ten sterkste afgeraden. Deze kleur regels gelden ook voor verpakkingsmaterialen. Liever geen wit of zwart papier. Rood is een positieve kleur die veel gebruikt wordt voor feesten en voorwerpen die geluk moeten brengen. Het is dan ook (bijna) altijd een betere keuze. Goudkleurig is ook goed.

2.Scherpe voorwerpen

Een goede relatie kun je maar beter niet meteen door midden snijden. Een mes, of een ander scherp voorwerp geeft de gedachte dat je de relatie wilt verbreken. Scherpe voorwerpen zijn dus geen goed idee. Dit geld voor zowel romantische als zaken relaties. Met messen kun je niet voorzichtig genoeg zijn.

3.Klokken

De Chinese uitspraak voor het geven van een klok licht heel dicht bij “bijwonen van een begrafenis”. Een klok telt ook de tijd die de ontvanger nog te leven heeft. Niet iets waar je aan herinnerd wilt worden.

Dit is meer van toepassing op klokken. De uitspraak voor horloges is anders. Dure horloges zijn altijd een populair geschenk geweest, ook in China. De grote horloge merken hebben dan ook jarenlang record omzetten gemaakt. Dus voor horloges zijn de regels anders, of toch niet ?

De burgemeester van Taipei kreeg in januari 2015 van de Britste minister van transport een speciaal gemaakt horloge. Zijn opmerking tegen een lokale krant na het ontvangen van het horloge was ongeveer “we kunnen het als afval verkopen, het is nutteloos voor mij”. Hierop volgde een hele discussie in Taiwan of deze uitspraak nu wel of niet gepast was geweest. Dus ook met horloges is het oppassen.

4.Spiegels

Spiegels zijn ook geen goed geschenk want ze zouden spoken kunnen aantrekken. Daarnaast breken spiegels gemakkelijk en dat maakt natuurlijk ook geen positieve indruk.

5.Het nummer 4

In China zul je vaak geen 4e verdieping aantreffen in hotels en ziekenhuizen. De uitspraak van het nummer vier in het Chinees is bijna gelijk aan de uitspraak voor het woord voor de dood. En wie wil er nu iets met het nummer van de dood ontvangen?

6.Gesneden bloemen

Zeg het met een bosje bloemen! Liever niet, een aantal soorten bloemen worden alleen gebruikt voor begrafenissen. Vooral met witte bloemen (chrysanten) is het oppassen.

7.Paraplu’s

Het regent vaak in Nederland en in veel delen van Azië ook. Maar een paraplu is helaas geen goed geschenk. De uitspraak van het woord voor paraplu ligt dicht bij het woord voor uit elkaar gaan.

8.Zakdoeken

Altijd een populair geschenk bij Sinterklaas: een voorraad nieuwe zakdoeken. Het woord voor zakdoek heeft helaas ook een uitspraak die dicht bij een wel heel finale afscheidsgroet ligt.

9.Groene Hoeden

Zo’n groene Heineken pet doet het altijd leuk toch? Jammer, maar er is ook een taboe op groene hoeden. Familieleden van prostituees in het China van de 14e eeuw moesten, je raad het al, een groene hoed dragen. Tegenwoordig betekent de uitspraak “een groene hoed dragen” dat je getrouwd bent met een overspelige vrouw.

10. Pennen met rode inkt

Rood is een gelukkige kleur, meestal. In het oude China werden overlijdensberichten en veroordelingen tot de doodstraf echter met rode inkt opgeschreven. Een rode pen is hier op dus een uitzondering. Schrijf nooit je eigen naam, of die van een ander in rode inkt.

Met het bovenstaande in gedachten moet het mogelijk zijn om een goed geschenk te kunnen vinden dat indruk maakt op de juiste manier !

Foto credit: Fietsen worden verwijderd / Marjolein Katsma

Delen