Hollandse Klederdracht

Nederlandse klederdracht uit Volendam voor volwassenen en kinderen. Heel geschikt voor foto gelegenheden. Wij leveren dames, heren, jongens en meisjes kostuums.
Tonen als Foto-tabel Lijst

33 producten

Van hoog naar laag sorteren
 1. Set van twee gekleurde corsage klompjes, 10 stuks
  Set van twee gekleurde corsage klompjes, 10 stuks
  Special Price € 12,50 Regular Price € 15,00
 2. Set van twee klompjes corsage, 10 stuks
  Set van twee klompjes corsage, 10 stuks
  Special Price € 12,50 Regular Price € 15,00
 3. Set van twee klompjes corsage in kleur, 10 stuks
  Set van twee klompjes corsage in kleur, 10 stuks
  Special Price € 12,50 Regular Price € 15,00
 4. Houten sjaalklomp, geel
  Houten sjaalklomp, geel
  Special Price € 1,99 Regular Price € 2,50
per pagina

Hollandse klederdracht

De Hollandse klederdracht (of dracht) is de kleding die een groot deel van de bevolking traditioneel droeg. Er zijn nog een aantal dorpen en gemeentes in Nederland waar men nog dagelijks klederdracht draagt, in het algemeen door oudere vrouwen. Maar dit wordt snel minder. Was het vroeger gewoon dat je een Marker of Volendammer vrouw in klederdracht bij de bushalte tegenkwam, tegenwoordig zul je dit niet meer zien.

De dorpse klederdracht is geinspireerd door de burgerse kleding uit de grote steden, omdat de veranderingen op het platteland langzamer gingen dan in de steden is veel van deze dracht bewaard gebleven terwijl mijn in de steden al lang niet meer in klederdracht liep. Over het algemeen verdween de mannendracht sneller dan de vrouwendracht, behalve misschien in Urk waar ook deze dacht nog gebruikt wordt.

Er is een groot verschil tussen de dagelijkse kleding en de (zeer kostbare) zondagse kleding. Ook omdat het maken van de kleding heel intensief handwerk is worden er nog maar weinig nieuwe "echte" kostuums gemaakt. 

De kostuums hierboven zijn gemaakt naar Volendams model, maar in plaats van de dikke wollen stof van de originele kostuums zijn ze gemaakt van katoen. Een veel lichter materiaal dat ervoor zorgt dat de kostuums tot in de tropen gedragen kunnen worden. De meeste moderne Vollendammer kostuums zijn dan ook gemaakt voor speciale gelegenheden en foto sessies.