Mijn eerste maand - nu in het echt

Mijn eerste maand - nu in het echt

Hoewel de Holland Winkel al sinds 2002 bestaat, en ik op de achtergrond al jaren bezig ben geweest met de technische kant van de webwinkel (ik ben van origine programmeur) ben ik sinds de kerst van 2015 pas echt in dienst van ons familie bedrijf.

De Holland Winkel is begonnen tijdens een gesprek op een terras in Taiwan, ergens in 2002. Ik woonde toen nog in het verre oosten en via de familie kwamen er vaak dozen met stamppot in blik mijn kant op. Je kunt elke dag rijst en noedels eten, maar af en toe wil je aardappelen met kool en worst. Het was ook makkelijk, want met weinig tijd elke dag waren die blikken snel in de magnetron warm te maken.

 

De web winkel had dan ook bijna “stampotwinkel.nl” geheten. De eerste versie van de Holland winkel in 2002 was al snel in de lucht, en werd toen nog gehost op een web server bij mij thuis in Taiwan. Via een beschamend langzame verbinding naar een appartement op 5 hoog in Taiwan begonnen de orders binnen te stromen. Vanuit het huis van mijn ouders in Nederland werden alle orders ingepakt en verzonden naar klanten wereldwijd. Die stamppot liep fantastisch.

Af en toe hadden we een tyfoon, met kans op stroom uitval. Dan rende ik snel het dak op om de noodaggregaat aan te zwengelen. Of een aardbeving, en zelfs eens een overstroming. Toen hield de website echt op.

Na verhuizingen via Taipei, en Texas is de website een paar jaar geleden aangekomen in Haarlem. Daar staat deze nu tussen duizenden andere servers veilig te zoemen. De kans dat een tyfoon er tussenkomt is niet zo groot meer, een overstroming misschien nog wel.

Ondertussen groeide de Holland Winkel flink door, we zijn veel meer souvenirs en delfts blauw gaan verkopen. De stamppot is er niet meer, dus achteraf toch wel blij met de naamkeuze. Wat begon als een inpakken op een zolderkamer (ooit nog op film vastgelegd door de Wereld Omroep), gevolgd door een schuur, is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf met eigen magazijn, inpak mogelijkheden en kantoor.

Klanten komen nog steeds uit de hele wereld, en of het nu cadeaus voor een huwelijk in Australië zijn, een t-shirt voor een verre vriend, of geschenken om mee te nemen. Wij leveren het allemaal.

Zoals gezegd, mijn eerste echte volledige werkdag was in de Kerst van 2015. En het is een eerste maand per vuurdoop geworden. Want in de nasleep van een hele drukke december maand waren er heel veel telefoontjes te beantwoorden, e-mails te schrijven en klanten te verzekeren dat hun verzending echt ging aankomen.

Daarnaast zijn we druk bezig met het vernieuwen van de website, nieuwe producten aan het uitzoeken en zorgen dat onze voorraden op pijl blijven. Het leven van een web winkelier lijkt wat dat betreft heel erg op dat van een echte winkelier.

Want zonder tevreden klanten ben je nergens.

Martijn

Delen