De automatische robot winkel uit 1963

De automatische robot winkel uit 1963

Als web winkelier ben je er altijd van bewust dat de toekomst nu is, en dat je maar beter bij kunt blijven. Maar sommige ideeën zijn hun tijd zo ver vooruit dat je ze tegenwoordig niet meer ziet. Of misschien toch wel?

In 1963 opende Kruidenier AC van Beveren in het Nederlandse Boxtel in de Van Beekstraat een Dag & Nacht Winkel die 24 uur per dag open was en volledig automatisch. Een robot met de fantastische naam “Neomaticc” bood keuze uit 250 verschillende producten. In de winkel was ruimte voor een voorraad van 5000 producten. De robot kwam uit Duitsland, en kostte de kruidenier 40,000 echte guldens.

Voorzien van draaiknoppen en high tech lampjes die “De betaling is geregistreerd” aangaven en “Het gekozen artikel komt”. Experts voorspelden dat deze winkels binnen 10 jaar overal zouden staan en alles van groente tot vlees en fruit zouden verkopen.

De winkel is er inmiddels niet meer. Het was blijkbaar geen succes. Jammer, want ik had graag eens rondgekeken in deze echt 1960’s stijl retro vol automatische winkel. In dat jaar kwamen de mensen blijkbaar met de bus van ver om het mirakel te zien.

Geen personeel en 24 uur per dag open. Behalve op Zondag, want in Boxtel waren winkelsluitingstijden van kracht. Met de hand het product nummer kiezen, geld inwerpen en de sigaretten, snoep en broodjes uit een laatje halen. Achter de schermen wordt het gekozen product op een lopende band gelegd en naar de ontvangbak gebracht.

Maar misschien niet getreurd, want op 20 minuten rijden vanaf Boxtel is in Den Bosch een recent een nieuwe volledige automatische winkel geopend. Hetzelfde idee, maar dan met 21ste eeuw automatisering. Geen personeel te zien, dag en nacht beschikbaar, maar alleen nog steeds niet open op zondag. 

  • De telegraaf, 31-10-1963
  • Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
Delen