Delfts blauw decoratie

Delfts blauw decoratie

Zoek je iets bijzonders voor in huis of om cadeau te geven? En moet het echt Nederlands zijn?

Modern of traditioneel Delfts blauw is heel geschikt om een huis een typisch Nederlandse sfeer te geven. Dit kan een vaas zijn, of een wandbord. Bij de Holland Winkel hebben we een uitgebreide collectie van zowel moderne als meer traditionele ontwerpen. En niet alleen maar om naar te kijken, er is ook veel dat je dagelijks kunt gebruiken.

Delfts blauwe vazen als decoratie

Je hebt Delfts blauwe vazen, en je hebt Delfts blauwe tulpenvazen. Deze laatsten hebben het bekende tulpen tuitje, waarin je verse tulpen kunt plaatsen. Want al sinds tulp eind 16e eeuw in Nederland arriveerde was het duidelijk dat Delfts blauw en de felle tulpenkleuren schitterend contrasteren.

Mary Stuart (de vrouw van Willem III) was een fanatiek tuinier en verzamelde bloemen, planten en vogels uit de hele wereld. Ze was zo dol op tulpen en tulpenvazen dat ze in Delfts schitterende vazen liet maken om cadeau te doen. 

Delfts blauwe borden als decoratie

Van de klassiek Delfts blauwe Nederlandse tekeningen, we hebben een ruime keuze van Delfts blauwe wandborden die je aan de muur kunt hangen. Deze borden hebben Hollandse thema's met tulpen, molens en mooie landschappen. Maar ook de moderne tijd wordt heel goed weergegeven, nieuwe schilders ontwerpen nog steeds nieuwe borden die heel herkenbare recente thema’s laten zien. 

De geschiedenis van Delfts Blauw

Nederlands aardewerk werd geïnspireerd door het “echte” Chinese porselein dat via de VOC in Nederland kwam. Het Chinese porselein was gewild, maar erg duur. Delfts blauw porselein werd gemaakt als een goedkopere versie. Omdat de speciale aarde (kaolien) die hiervoor in China gebruik werd pas veel later ook in Europa gevonden werd was het Europese porselein eigenlijk gewoon aardewerk met een wit-blauwe versiering. Rond 1700 waren en maar liefst een honderdtal fabrieken actief in Delft en omgeving. 

Delfts blauw als versiering

Het Delfts blauwe patroon komt overal terug en niet alleen op aardewerk. Tegenwoordig zie je reproductie van bekende delfts blauwe tekeningen die ooit op tegeltjes getekend werden (zoals spelende kinderen) terug op bijvoorbeeld handdoeken, theedoeken en ovenwanten. 

Delen