In Frankrijk hebben zij de Mona Lisa, maar wij hebben we het Meisje met de parel. Nadat dit schilderij meer dan 200 jaar in vergetelheid geraakt is, hangt dit mysterieuze schilderij van Johannes Vermeer tegenwoordig in het Mauritshuis in Den Haag. Het Meisje met de Parel behoort vandaag de dag tot een van de beroemdste schilderijen ter wereld. Wat leuk is, is dat dit schilderij is niet alleen in het museum te bewonderen, maar ook bij jouw thuis!

Bij de Holland Winkel vind je een uitgebreide collectie met Het Meisje met de Parel producten. Van Mokken, Onderzetters, Placemats, Brillendoekjes, Brillendoosje, Notitieboekjes, Opvouwbare shoppers tot Wandborden! Lees hier in dit artikel alles over het Meisje met de parel en laat je inspireren door de mooie Meisje met de parel artikelen!


Wat is het verhaal achter het Meisje met de parel?

Vaak wordt Meisje met de parel de "Mona Lisa van het noorden" genoemd. Dit komt deels door de mysterieuze en nieuwsgierige uitdrukking van het meisje. Daarnaast komt het ook door omdat niemand eigenlijk weet waarom Vermeer dit schilderij schilderde en wie op het schilderij afgebeeld staat. Dit maakt het schilderij zo mysterieus. Velen denken dat het meisje met de parel een portret is, maar dat is het niet. Dit schilderij is een tronie - of ook wel een "fantasiekop" - genoemd. Tronies waren niet bedoeld als portretten, maar deze kunstwerken waren wel een manier voor schilders om te oefenen en te experimenteren in het weergeven van gelaatsuitdrukkingen. Ondanks dat tronies oefenwerken waren, werden ze wel als zelfstandige kunstwerken verkocht.


Wie is het meisje met de parel

Op het schilderij draagt het meisje een blauwe tulband met een gele, omlaag vallende doek. Wie Vermeer hier op het schilderij afgebeeld heeft, is onbekend. Net als Vermeers andere modellen heeft men dit meisje nooit kunnen identificeren. Wel is het zo dat men een vermoeden heeft dat het meisje op het schilderij zijn oudste dochter Maria is. Op dat moment was Maria 13 jaar oud. Maria was een van de 15 kinderen van Johannes Vermeer en Catharina Bolnes. Omdat het meisje een tulband op het schilderij een tulband draagt, werd dit schilderij voor een lange tijd ook wel het Meisje met tulband genoemd.

Lees hier ook: 10x Mooiste papieren servetten voor een onvergetelijke maaltijd


Waarom is het Meisje met de parel zo beroemd?

Je bent er waarschijnlijk met mij eens dat het Meisje met de Parel wel tot de top Nederlandse meesterwerken behoort. De tijdloze karakter, het subtiele lichtgebruik en de details van het schilderij, maken dit schilderij een echte blikvanger. Vermeer speelde geniaal met het licht. Afgelopen 10 jaar is het meisje met de parel wereldwijd alleen maar beroemder geworden. Grotendeels omdat ze wereldwijd in verschillende musea te zien was.

Terwijl het Mauritshuis tussen 2012 en 2014 een renovatie onderging, ging het "Meisje met de parel" op wereld tournee door de Verenigde Staten, Italië en Japan. Het trok enorme menigten en versterkte zijn status als een van 's werelds beroemdste kunstwerken.

Lees hier ook: De Mooiste Hollandse Magneten met een Nederlands tintje


Waar hangt het Meisje met de parel?

Het Mauritshuis in Den Haag kreeg het originele Meisje met de parel per toeval in bezit in 1902 en sindsdien hangt het schilderij daar. Familie Des Tombe had dit schilderij aan het museum geschonken. De familie Des Tombe kocht in 1881 op een veiling dit schilderij voor 2 gulden (tegewoordig is dat +/- 30 euro). Omdat Vermeer na zijn dood "vergeten" werd, had het veilingshuis niet door dat het om zo'n kostbaar schilderij ging. Dus werd het schilderij goedkoop doorverkocht! Eind 19e eeuw werd Vermeer pas herontdekt en tegenwoordig is dit schilderij wel een van de beroemdste (en duurste) schilderijen ter wereld!

In totaal heeft Vermeer 45 schilderijen gemaakt en daar zijn er nog maar 35 van overgebleven. Naast het Meisje met de parel, kun je in het Mauritshuis nog twee andere schilderijen van Vermeer bewonderen, namelijk: Diana en haar gezelschap en Gezicht op Delft. Het andere beroemde schilderij van Vermeer, het Melkmeisje, is in het Rijksmuseum in Amsterdam te zien.


Hoeveel is het Meisje met de parel waard?

In 1903 was het Meisje met de Parel 50.000 gulden waarna inflatie correctie 650.000 euro. Hoeveel het Meisje met de parel momenteel waard is, is moeilijk in te schatten. Volgens het Mauritshuis, is dit schilderij "onbetaalbaar". Een minder bekend schilderij van Vermeer genaamd Sint Praxedis, werd in 2014 in Londen voor een bedrag van 7,8 miljoen euro geveild. Gezien het Meisje met de parel zo beroemd is, zal dit schilderij zeker geen koopje zijn. Misschien wel leuk om te weten: Er wordt geschat dat de Mona Lisa zeker minstens $2.67 miljard is. Onze meisje met de parel staat op plek 8 van de beroemdste schilderijen aller tijden.


10x De leukste Meisje met de parel producten die je bij de Holland Winkel kan kopen!

Bij de Holland winkel hebben wij een uitgebreide museumcollectie. Zo ook dus artikelen van Het Meisje met de Parel. Hieronder laten wij 10 leuke meisje met de Parel producten aan je zien. Stiekem vonden wij het best lastig om een selectie te maken, omdat er zo veel leuke artikelen zijn! Ben je een echte Johannes Vermeer fan? Neem dan eens een kijkje op onze Vermeer pagina. Daar vind je naast Meisje met de Parel, ook artikelen van Het Melkmeisje!

Ps. Wist je dat de foto van dit blogartikel een collage is waarop een magneet van het Meisje met de parel te zien is(€1,99)? Hij lijkt net op het echte schilderij dat in het Mauritshuis hangt hé? 🙂

1. Brillendoekje van het Meisje met de Parel

Brillendoekje van Het meisje met de parel. Iedere brillendrager heeft een goede brillendoekje nodig. Dit brillendoekje maakt niet alleen schoon, maar is ook heel mooi.

2. Boekenlegger van het Meisje met de Parel

Een magnetische boekenlegger van Het meisje met de parel. Super handig en mooi om te gebruiken. Aan de binnenkant van de boekenlegger is er ruimte om wat op te schrijven.

3. Keramieken doosje van het Meisje met de parel gevuld met chocolade

Lekkere chocolade in een keramieken doosje waarop het Meisje van de parel te zien is. Deze chocolaatjes zijn verpakt in molen papier. Dat maakt dit geschenk nog Nederlandser!

4. Kussenhoes Meisje met de parel - Delfts Blauw -

Deze kussenhoes is een uitstekend item om een chique uitstraling te creëren thuis, op kantoor en in restaurants.

5. Mok van Het Meisje met Parel - Wit

Deze mok van Meisje met de parel is heel erg fijn om te gebruiken. Daarnaast vinden wij deze mooi ook ontzettend mooi. Een Vermeer fan zal super blij zijn met deze Meisje met de parel mok! Een echte aanrader.

6. Notitieboekje Meisje met Parel met zachte kaft en Pen

Deze notitie set met een matchende pen is perfect voor een echte Vermeer. In dit notitieboekje kun je heel fijn aantekeningen maken.

7. Oorbellen set, twee parels aan zilveren hanger

Klassieke oorbellen die net de parel oorbellen van Het meisje met de parel lijken. De oorbellen zijn chique verpakt in een bijpassend doosje. Een van de populairste artikelen die wij verkopen!

8. Opvouwbare Shopper "Meisje met Parel" - Vermeer

Shop altijd vanaf nu milieuvriendelijk met deze opvouwbare Meisje met de parel shopper. Deze shopper is niet alleen zeer mooi, maar ook van goede kwaliteit. Mocht je de shopper even niet meer nodig hebben, vouw het dan netjes weer op in een bijbehorend tasje die je in jouw tas kunt stoppen. Zo heb je altijd een handige shopper bij je! Bekijk hier alle milieu vriendelijke shoppers.

9. Delfts Blauw Wandbord van het Meisje met Parel, 26 cm

Op zoek naar een mooi decoratie item dat voor een wow effect zorgt? Dit Delfts blauw wandbord van het Meisje met de parel is zeker zo'n object. Hang het op of plaats het op een mooie plek in de woonkamer. Het zal zeker weten opvallen.

10. Legpuzzel van het Meisje met de Parel, 108 stukjes

Deze legpuzzel van het Meisje met de parel is voor jong en oud! Na het voltooien van deze puzzel, heb je thuis een heel mooi puzzelwerk van het Meisje met de parel. Niet veel mensen kunnen zeggen dat ze zo'n kunstwerk thuis hebben!

Ook op zoek naar legpuzzels van andere kunstenaars? Bekijk hier bijvoorbeeld een legpuzzel van De Nachtwacht (Rembrandt), Amandelbloesem (Van Gogh) of Stilleven Bloemen (De Heem).


Lees hier ook: 5x Leuke onderzetters die je zeker thuis wilt hebben!

Foto's: Copyright Holland Winkel